10 June 2016

Cara Buat Air Nabeez (Air Rendaman Kurma atau Kismis)

Air nabeez adalah air rendaman (infused water) kurma atau kismis yang direndam dalam air masak semalaman (dalam bekas air yang bertutup) untuk diminum keesokkan paginya. Mengikut sumber tertentu, ia dikatakan sebagai minuman kegemaran Nabi Muhammad SAW.

Nabi merendam beberapa butir kurma atau kismis (salah satu) di dalam air untuk semalaman (dalam wadah bertutup) kemudian meminum air rendaman tersebut di pagi hari esoknya. Airnya Nabi minum dan buah kurma yang sudah lembut Nabi langsung menelannya tanpa mengunyah terlebih dulu.

Cara Buat Air Nabeez (Air Rendaman Kurma atau Kismis)

Ada beberapa hadis yang menyebutkan tentang cara membuat air nabeez ini. Salah satunya riwayat dari Imam Muslim, iaitu seperti berikut:

Aisyah pernah ditanya tentang nabeez, kemudian ia memanggil seorang wanita pelayan asal Habasyah. “Bertanyalah kepada wanita ini!” Kata Aisyah. “Kerana ia dahulu pernah membuat nabeez untuk Rasulullah SAW” tambahnya. Lalu wanita asal Habasyah itu berkata, “Aku pernah membuat nabeez untuk beliau dalam sebuah kantung kulit pada malam hari. Kemudian aku mengikatnya dan menggantungnya. Lalu di pagi harinya beliau SAW meminumnya”.

Dari Aisyah dia berkata, “Kami biasa membuat perasan untuk Rasulullah SAW di dalam air minum yang bertali di atasnya, kami membuat rendaman di pagi hari dan meminumnya di malam hari, atau membuat rendaman di malam hari lalu meminumnya di pagi hari”. (HR Muslim)

Berbicara mengenai infused water, orang barat baru sekarang faham dan baru mempopularkan khasiat infused water ini. Tetapi Nabi telah lama melakukan hal ini.

Dari segi kesihatan tubuh, buah kurma telah terbukti sebagai:
 1. Pemberi dan pemulih tenaga (inilah sebab mengapa kita disunahkan untuk memakan buah kurma pada saat berbuka puasa).
 2. Tinggi kandungan fiber yang dapat menghilangkan kolestrol jahat yang terkumpul di dalam tubuh. Sangat bagus dalam menghilangkan sembelit (atau meredakan dan memulihkan diri dari sembelit).
 3. Pemberi zat besi yang sangat bagus.
 4. Kaya akan pottassium yang penting dalam menjaga jantung dan menstabilkan tekanan darah.

Khasiat Air Nabeez

Air nabeez adalah minuman yang mengandung alkali yang dapat membantu dalam proses pembuangan kelebihan asam pada perut dan memulihkan sistem pencernaan tubuh. Ianya juga membantu menyingkirkan zat toksin berbahaya dari dalam tubuh.

Air ini membantu badan untuk menyingkirkan bahan-bahan toksin yang berbahaya di dalam tubuh. Sangat berguna sebagai detox. Disebabkan air nabeez tinggi dengan kadar fiber, ini mampu membantu proses pencernaan yang baik dan meningkatkan serta menajamkan fikiran agar anda tidak mudah lupa.

Elok buat air ini untuk sekali minum. Jangan simpan lama sangat, lebih 3 hari jadi masam dan tak boleh diminum.

Cara Menyediakan Air Nebeez Kurma

 • Ambil kurma dalam bilangan ganjil. Anggaran air dalam 500ml ke 1 liter. Ambil 3 biji kurma dan buang bijinya. Carik-carik isi kurma.
 • Rendam isi kurma dalam air masak biasa malam sebelum tidur. Letak di luar sahaja. Tak perlu simpan dalam peti sejuk. Tutup bekas air tu jangan biarkan terbuka.
 • Sahur esok air tu dah boleh diminum.
 • Air nabeez ini boleh juga diamalkan sebelum sarapan pagi bila hari-hari lain walaupun bukan di bulan ramadhan. Amalkan masa perut kosong.
 • Kurma yang baik digunakan untuk membuat air nabeez ialah kurma ajwa. Tapi bila tak ada, ambil kurma yang lain.

Cara Menyediakan Air Nabeez Kismis

 • Caranya ambil segenggam kismis, kemudian direndam dalam segelas air.
 • Biarkan semalaman seperti membuat air rendaman kurma.

LARANGAN: Tidak boleh mencampurkan sekaligus buah kurma dan kismis dalam satu bekas, buatlah asing air nabeez kurma atau kismis, dan jangan minum air rendaman kurma / kismis yang sudah memasuki lebih daripada 3 hari.

Blogger sepenuh masa berasal dari Kelantan. Bekerja sendiri. Sudah berumahtangga. Menulis di blog sejak tahun 2008.

1 comment(s) so far

T.kasih di atas perkongsian ini..saya baru benar2 faham bagaimana cara yang betul untuk membuat air nabeez ini..

Sila komen menggunakan bahasa yang molek.
Tolong jangan buat spam kat sini. Terima kasih.
EmoticonEmoticon